LMZN

LZA vārdbalvu laureāti 2023: Laila Ikase

LZA vārdbalvu laureāti 2023: Laila Ikase

Dārzkopības institūta Ģenētikas un selekcijas nodaļas vadošā pētniece Laila Ikase bērnībā vēlējusies strādāt dabas rezervātā, tomēr pēc studijām augstskolā dzīves ceļš viņu aizveda uz Dobeli.

“Es mācījos Bioloģijas fakultātē universitātē, bet par dabu es interesējos jau agrāk. Krustmāte strādāja ar ārstniecības augiem. Es kaut kā jau no bērnības līdu grāvjos vākt puķītes un tamlīdzīgi.”

Latvijas Zinātņu akadēmija Lailai Ikasei piešķīrusi Paula Lejiņa vārda balvu lauksaimniecības zinātnēs par izciliem panākumiem ābeļu selekcijā Latvijā.

Dārzkopības institūta vadošā pētniece Dalija Segliņa par kolēģi sacīja: “Laila ir staigājoša enciklopēdija. Jautā vienalga, ko tu vēlies, – viņai būs atbilde. Ja viņa nevarēs atbildēt, viņa noteikti zinās, kur atbildi rast.”

Savukārt Dārzkopības institūta direktore Inese Ebele piebilda: “Laila ir izcila zinātniece. Pateicoties Lailai, Latvijā ir tik daudz brīnišķīgu ābolu šķirņu. Viņa noteikti ir savu vārdu uz visiem laikiem ierakstījusi vēsturē kā izcilākā selekcionāre ābelēm. Lailu es arī esmu iepazinusi kā cilvēku ar ļoti plašām zināšanām par ļoti dažādām dzīves jomām. Viņa ir ļoti radošs cilvēks.”

Avots: Dārzkopības institūta pētniece Laila Ikase – daudzu gardu ābolu šķirņu radītāja, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 23. marts.

Papildu ziņas: 
Pēta to, kas spīd – jaunais un veiksmīgais zinātnieks Rihards Ruska, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 21. februāris.
Pēta statisko lādiņu veidošanās mehānismu, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 6. marts.

 

Par LZA vārdbalvām un jauno zinātnieku balvām

2023. gada 17. janvārī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāts apstiprināja LZA balvu ekspertu komisiju lēmumus un piešķīra desmit LZA vārdbalvas, to vidū sešas jaunajiem zinātniekiem, kā arī piecas jauno zinātnieku balvas. LZA balvu laureāti tiks sveikti LZA pavasara pilnsapulcē 2023. gada 27. aprīlī.

Vairāk: LZA Senāts apstiprina 2023. gada LZA vārdbalvu un jauno zinātnieku balvu laureātus, 2023. gada 17. janvāris.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasīts 371 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")