LMZN

Inovatīvs iepakojums sieram: no laboratorijas līdz testēšanai uzņēmumā

“No sūkalām radīts apvalks sieram un biodegradējams iepakojums – pie šādas inovācijas patlaban strādā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) zinātnieki. Jaunais iepakojums, kas ir videi draudzīgs un ļauj ilgstoši saglabāt sieru svaigu, no laboratorijas jau ir nonācis līdz testēšanai kādā Igaunijas uzņēmumā, stāsta LBTU Pārtikas tehnoloģijas katedras vadošā pētniece LZA korespondētājlocekle Sandra Muižniece-Brasava.”

“Pie šāda iepakojuma sieram – inovatīva materiāla, kas ir draudzīgs dabai un tiek ražots no ražošanas procesa blakusproduktiem, – šobrīd strādā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātē.”

“[..] projekts ir laboratorijas apstākļos, bet tā kā projekts ilgst jau trešo gadu, šobrīd jau eksperimentējam rūpnieciskos apstākļos uzņēmumos, pārnesot šo tehnoloģiju uz ražošanas apstākļiem,” paskaidro LBTU Pārtikas tehnoloģijas katedras vadošā pētniece Sandra Muižniece-Brasava.”

“Kopā ar kolēģiem no Igaunijas, Lietuvas un Norvēģijas zinātnieki radījuši apvalku sieram, kas veidots no sūkalām. Sūkalas rodas kā siera un biezpiena ražošanas procesa blakusprodukts.”

“Bija jāmeklē risinājums, kā sūkalas padarīt uz siera virsmas klājošas, pieliekot dažādus mikroorganismus, dažādas papildu vielas. Jo sūkalas ir šķidras, bet mums ir vajadzīgs, lai materiāls nav šķidrs un, pārklājot sieru, uzreiz lēnām nožūst un veido tādu kā garoziņu,” klāsta LBTU Pārtikas tehnoloģijas katedras vadītāja akadēmiķe Inga Ciproviča.

“Zinātnieki cer, ka aptuveni pēc gada vai diviem sieri ar jauno pārklājumu un iepakojumu nonāks veikalu plauktos. Šī pētījuma rezultātus pirmie varēs izbaudīt Igaunijas pircēji, bet gan jau ar laiku tehnoloģija tiks ieviesta arī Latvijas ražotnēs.”

Avots: Latvijā zinātnieki rada inovatīvu siera apvalku un iepakojumu, LTV1, Rīta Panorāma, lsm.lv, 2022. gada 8. novembris.

Lasīts 512 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")