ĶBMZN

LZA Lielās medaļas 2022 laureāts - ķīmiķis Olafs Daugulis

Otrdien, 15. martā, Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāts nolēma 2022. gadā LZA Lielo medaļu piešķirt LZA īstenajai loceklei Mārai Grudulei un LZA ārzemju loceklim Olafam Daugulim.

LZA ārzemju loceklim Hjūstonas Universitātes profesoram ķīmiķim Olafam Daugulim – par izciliem sasniegumiem organiskās sintēzes metodoloģijā un Latvijas ķīmiķu izglītošanā.

Profesora Dauguļa ieguldījums aromātisko savienojumu CH-saišu aktivācijas pētījumos ir nozīmīgs pasaules mērogā. Viņš ir viens no “modes noteicējiem” šajā pētījumu virzienā, par ko liecina augstais Hirša indekss – 61 un visu 110 publikāciju augstā citējamība. Olafa Dauguļa interešu uzmanības centrā ir bijuši novatoriski pētījumi virzieni Pd, Cu un Co katalizatoru izmantošanai CH-saites funkcionalizēšanai. Viņu vienmēr interesējusi palādija, kobalta, vara, sudraba un zelta organometāliskā ķīmija. Reakciju mehānismu pētījumi visu laiku ietvēruši aktīvo starpproduktu - arīnu izmantošanu. Pēdējos gados pētījumu virziens paplašinājies ar “vēlo pārejas metālu” katalizatoru izmantošanu olefīnu polimerizācijas reakcijās.

LZA ārzemju loceklis Olafs Daugulis ir erudītākais un visplašāk pazīstamākais latviešu ķīmiķis-organiķis pasaulē. Viņa darbs ieguvis augstu zinātnieku sabiedrības novērtējumu - 18 gadu laikā kopš 2004. gada ielūdzot uz vairāk nekā 100 lekcijām un konferencēm pasaules labākajās universitātēs. Četras reizes profesors Daugulis ar lekcijām ir uzstājies Latvijā organizētajās starptautiskajās konferencēs Balticum Organicum Syntheticum (BOS) un Paula Valdena simpozijos. Šovasar O. Daugulis būs ielūgtais lektors BOS-2022 konferencē Viļņā.

Profesora O. Dauguļa laboratorijā trīs latviešu ķīmiķi kopš 2009. gada ir ieguvuši doktora grādu – Dmitrijs Šabašovs, Iļja Popovs un Kristīne Klimoviča. Dr.chem. Liene Grigorjeva pēcdoktorantūras studijas Hjūstonā veica, sākot pētīt kobalta katalizētos procesus, ko šobrīd viņa sekmīgi turpina arī Latvijā.

Daugulis

[pdf] [png]

Lasīts 1325 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")