HSZN

Jāņa Endzelīna 150. dzimšanas dienai veltītā sēde

Jāņa Endzelīna 150. dzimšanas dienai veltītā sēde

26. maijā notika valodnieka Jāņa Endzelīna 150. dzimšanas dienai veltītā sēde. JĀŅA ENDZELĪNA (1873–1961) 150. dzimšanas diena, kas pienāks 2023. gada 22. februārī, ir iekļauta UNESCO svinamo dienu kalendārā.

Jānis Endzelīns ir viens no visu laiku izcilākajiem valodniekiem baltistiem – viņš tiek uzskatīts par latviešu klasiskās valodniecības pamatlicēju un ir ticis novērtēts par izcilāko starptautiski atzīto latviešu valodnieku. Viņa nozīmīgākie darbi „Latviešu valodas gramatika” (vācu un latviešu valodā) un kopā ar Kārli Mīlenbahu radītā „Latviešu valodas vārdnīca” deva lielu ieguldījumu pasaules salīdzināmi vēsturiskajā valodniecībā, baltistikā un indoeiropeistikā, jo tā visai pasaulei kļuva pieejami pētījumi un dati par vēl vienu no dzīvajām baltu valodām – latviešu valodu un tās dialektiem. Jāņa Endzelīna teorētiskie darbi joprojām ir nozīmīgs ieguldījums salīdzinošo pētījumu un latviešu klasiskās valodniecības tālākai attīstībai. (papildu informāciju skatīt LU Latviešu valodas institūta mājaslapā).

Sēdes pirmajā daļā ar ziņojumu  “Jāņa Endzelīna devums pasaules zinātnei un savai tautai” uzstājās LZA goda doktore Sarma Kļaviņa.

Pēc ziņojuma uzklausīšanas un uzdoto jautājumu izrunāšanas, nodaļas priekšsēdētājs Guntis Zemītis apsveica S. Kļaviņu ar viņas bibliogrāfijas iznākšanu.

Sēdes turpinājumā Sanda Rapa un Anete Ozola izstāstīja nodaļas locekļiem par LU Latviešu valodas institūta rīkotajām aktivitātēm. Lai  godam sagaidītu Jāņa Endzelīna 150. dzimšanas dienu LU Latviešu valodas institūts to godinās visu turpmāko gadu – Jāņa Endzelīna 149. dzimšanas dienā tiks uzsākta apvidvārdu talka, valodniekam par godu tiks rīkota vietvārdu diena, konference 2023. gada 22. februārī, izstāde. Īpaši Jānim Endzelīnam tiks veltīts institūta žurnāla Linguistica Lettica 2023. gada numurs.

Lasīts 792 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")