HSZN

PAR TIKŠANOS AR RAIMONDU GRAUBI UN JĀNI SĀRTU

PAR TIKŠANOS AR RAIMONDU GRAUBI UN JĀNI SĀRTU

Šā gada 5. maijā Latvijas Zinātņu akadēmijas Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļa organizēja tikšanos ar LR aizsardzības ministra padomnieku militārajos jautājumos, ģenerālleitnantu (atv.) Raimondu Graubi un NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktoru Jāni Sārtu. Tikšanās bija paredzēta kā atklāta saruna ar LZA locekļiem par Krievijas īstenoto agresiju Ukrainā.
Sarunas sākumā Raimonds Graube sniedza īsu ieskatu konflikta priekšvēsturē un īsi raksturoja stāvokli Ukrainā pēc vairāk kā diviem karadarbības mēnešiem.
Abi ievērojamie militārie speciālisti bija vienprātīgi, ka Krievijai līdz šim nav izdevies sasniegt nevienu no izvirzītajiem stratēģiskajiem mērķiem, turklāt tā ir sagrāvusi vairākus sevis uzturētus mītus, kuriem Krievijas vadība pati bija noticējusi - sagrāvusi mītu par Rietumu vājumu, mītu par Krievijas varenību, mītu par “nacismu” Ukrainā, mītu par Ukrainas nācijas neesamību vai, vismaz, sašķeltību.
Runājot par tālāko notikumu attīstību, speciālisti norādīja, ka kara gaita radikāli nemainīsies arī tad, ja Krievija 9.maijā izsludinās vispārējo mobilizāciju, jo tās labākās un kaujas spējīgākas vienības, ieskaitot Pleskavas divīziju, jau ir smagi cietušas un zaudējumus nav iespējams līdzvērtīgi aizvietot. Krievija šobrīd nav spējīga īstenot uzbrukumu kādai no NATO dalībvalstīm. Abi speciālisti uzsvēra Ukrainas armijas komandsistēmas, kuru varētu raksturot kā horizontālu, pārākumu par Krievijas armijas vertikālo. Pirmā apgūta NATO speciālistu vadībā un dod iespēju pieņemt lēmumus operatīvi, zemākā, bet karadarbības zonai pietuvinātā līmenī, otrā prasa darbību saskaņošanu ar augstākstāvošo priekšniecību.
Atbildot uz jautājumu, vai Ukraina nepieļāva stratēģisku kļūdu, uzticot Mariopoles aizstāvēšanu vienai no savām labākajām vienībām – brigādei “Azov”, kura tagad ir ielenkta un, visticamāk, ies bojā, Jānis Sārts salīdzināja šo vienību ar 300 spartiešiem Termopilas aizā – “Azov” kopā ar Ukrainas jūras kājiniekiem piesaistīja lielus pretinieka spēkus, kurus varēja izmantot uzbrukumam Kijivai un ir nodarījusi smagus zaudējumus ienaidniekam. Ukrainas militārie speciālisti turpina iziet apmācības Rietumu instruktoru vadībā un to motivācija nav zemāka par “Azov” cīnītāju, kuri visticamāk, neizglābsies, bet kļūs par leģendu.
Abi speciālisti prognozēja Ukrainas uzvaru karā – jautājums tikai cik drīz un par kādu cenu. Jānis Sārts bija optimistiskāks prognozēs, Raimods Graube – piesardzīgi optimistisks. Ticams varētu būt 1939. – 1940.gada gada Ziemas kara scenārijs, kad Somija zaudēja daļu teritorijas, bet saglabāja neatkarību un, būtībā, izgāja no kara kā uzvarētāja. Nestie upuri gan ir tik smagi, ka paliek jautājums vai ukraiņu nācija būs gatava uz jebkādiem kompromisiem ar agresoru.

Lasīts 774 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")