Zinātnes sasniegumu konkurss

2022. gada sasniegumi

Noslēdzot Latvijas Zinātņu akadēmijas konkursam par nozīmīgākajiem zinātnes sasniegumiem Latvijā 2022. gadā iesniegto pieteikumu izvērtēšanu, LZA 2023. gada 12. janvārī publiskoja konkursa rezultātus – divpadsmit laureātus, kuru pētījumi pārstāv dažādas zinātnes nozares. Kopumā tika vērtēti piecdesmit pieci pieteikumi: 16 – dabaszinātnēs, medicīnas un veselības zinātnēs, 13 – materiālzinātnēs un inženiertehniskajās zinātnēs, 22 – humanitārajās, mākslas un sociālajās zinātnēs un 4 – lauksaimniecības un mežzinātnēs.

Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš: “Latvijas Zinātņu akadēmija ir paveikusi lielu darbu, organizējot Latvijas zinātnes un pētniecības gada labāko sasniegumu konkursu un veicot pieteikto sasniegumu izvērtēšanu. Priecē tas, ka konkursa uzvarētāji ir demonstrējuši Latvijas zinātnes un pētniecības augsto līmeni, rezultātu novitāti un to teorētisko un praktisko nozīmību. Ir gūti nozīmīgi sasniegumi gan vēža metastāžu veidošanās mehānismu izpētē, gan iegūti perspektīvi savienojumi, kas var kalpot par pamatu jaunu pretvēža zāļu izstrādei. Lielisks sasniegums ir arī tādu vielu atklāšana, kas palīdz pārvarēt baktēriju rezistenci pret antibiotikām, tāpat augstu vērtējami arī iegūtie dati par hipofīzes audzēju izdalītajām specifiskām molekulām, kas, iespējams, pavērs ceļu uz šo audzēju agrīnu diagnosticēšanu. Latvijas zinātnieki ir guvuši vērā ņemamus panākumus ūdens elektrolīzes procesa efektivitātes kāpināšanai, kas atļauj uzkrāt enerģiju ūdeņraža veidā, izstrādājuši speciālus pārklājumus, kas samazina siltumu zudumus caur logu stikliem un risina energoekonomijas problēmas viedajām mājām. Savā ziņā apbrīnas vērts ir Latvijas zinātnieku panākums, veidojot robotu, kas saprot cilvēka žestus un valodu. Laureāta godu ir izpelnījušies arī zinātnieki, kuri modelējuši ekonomiskos procesus, lai uzlabotu Latvijas ilgtspēju un konkurētspēju, meklējuši un atraduši risinājumus augu ražības un noturības pret kaitēkļiem un slimībām risinājumus. Īpaši priecē sociālo un humanitāro zinātņu speciālistu devums vēstures un kultūras jomās, veicot apjomīgus pētījumus par Latvijas kultūrai, vēsturei un ekonomikai nozīmīgiem jautājumiem un personībām, kas devuši paliekošu ieguldījumu Latvijas un latviešu nācijas tapšanā, aizsardzībā un ilgtspējā. Šie sasniegumi parāda, ka Latvijā ir augsta līmeņa zinātne, kas spēj radīt ne tikai jaunas zināšanas, bet arī izcilas inovācijas.”

Konkursa noslēguma ceremonijas organizēšanu finansiāli atbalstīja  AS “Latvenergo” un AS “Latvijas Gāze”. VSIA Latvijas Televīzijas informatīvais atbalsts un video.

Nozīmīgāko sasniegumu zinātnē 2022. gadā īsais saraksts:

Teorētiskā zinātne

  • Radīta jauna pieeja personalizētu pretvēža līdzekļu izstrādē.
  • Starptautiskā kolektīvā monogrāfijā atklāta latviešu modernās sabiedrības veidošanās un rakstniecības saskarsme.
  • Unikāls pētījums Latvijas jaunāko laiku vēsturē ar nacionālu un starptautisku nozīmi: latviešu izcelsmes virsnieki Krievijas impērijas armijā 19. gs. 2. pusē – 1914. gadā.
  • Pētījums par pirmo latviešu filosofu Jēkabu Osi un personālisma strāvojumu.
  • Latvijas ekonomikas un sabiedrības izaicinājumu kompleksa izpēte starptautiskā kontekstā un instrumenti viedās ekonomikas un sabiedrības attīstīšanai.
 
Lietišķā zinātne
  • Izstrādāti hromatiskie materiāli viedajiem logiem un nulles enerģijas ēkām.
  • Izstrādāta inovatīva amfotērā atsaistītā elektrolīze – vienkāršs koncepts, lai šķeltu ūdeni un ražotu H2 ar augstu efektivitāti lētā un drošā veidā.
  • Radīts unikāls industriālās robotikas risinājums – viedais robots ar attīstītām redzes, jušanas un cilvēka žestu saprašanas spējām.
  • Radīti savienojumi, kas uzlabo antibakteriālās terapijas efektivitāti.
  • Hipofīzes audzēju izpēte Latvijā: ceļā uz jaunu bioloģisko marķieru atklāšanu.
  • Ribes ģints augu, Cecidophyopsis pumpurērču un upeņu reversijas vīrusa izpēte ilgtspējīgai Ribes ģints ogulāju rezistences selekcijai un audzēšanai.
  • Pētījumi par heterogēnām pašapputes graudaugu populācijām: agronomiskās īpašības, izmaiņas audzēšanas apstākļu ietekmē, izveidošanas un uzlabošanas iespējas.

Nozīmīgāko sasniegumu zinātnē 2022. gadā paplašinātais saraksts [pdf.]

Plakāts [png.]

Nozīmīgākie sasniegumi zinātnē 2022. LZA prezidenta Atzinības raksti un LZA Senāta pateicības [pdf.]

VIDEO

Nozīmīgāko sasniegumu zinātnē 2022. gadā konkursa laureātu apbalvošanas ceremonija, 2023. gada 16. februāris. Fotogalerija. Videoieraksts
Nozīmīgākie sasniegumi zinātnē 2022. LZA prezidenta prof. Ivara Kalviņa komentārs. Videoieraksts.
Nozīmīgākie sasniegumi zinātnē 2022. 12 video sižeti ((c) Latvijas Televīzija).
 
 
PAZIŅOJUMI
12 nozīmīgākie zinātnes sasniegumi Latvijā, LabsofLatvia, 2023. gada 16. janvāris.
Latvijas Zinātņu akadēmijas nozīmīgākie zinātnes sasniegumi 2022. gadā, LBTU Dārzkopības institūts, 2023. gada 24. janvāris.
Godināti izcilākie sasniegumi zinātnē 2022. gadā, LU BMC, 2023. gada 17. februāris.
 
MEDIJU ZIŅAS
Latvijā radīts robots, kas sajūt cilvēku, LR1 Zināmais Nezināmajā, 2023. gada 1. februāris.
Aizbrauc uz virtuvi, atved pienu! IR.LV, 2023. gada 2. februāris.
Izstrādā metodes hipofīzes audzēju agrīnai diagnosticēšanai, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 7. februāris
Lasīšana 19. gadsimtā: ko cilvēki lasīja pirms 200 gadiem, LR1 Zināmais Nezināmajā, 2023. gada 8. februāris.
Vēsturnieks: Cara armijā dienējuši tūkstošiem latviešu virsnieku, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 9. februāris.
Izdod apjomīgu pētījumu par latviešu filozofu Jēkabu Osi, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 10. februāris.
Latvijā veido graudaugu kombinēto krustojumu populāciju, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 16. februāris.
Pētījumi būs nopietns atbalsts veselības aprūpei Latvijā, lvportals.lv, 2023. gada 22. februāris. 
Ikdiena starp robotiem – ko izstrādā zinātnieks Modris Greitāns, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 27. februāris.
Cietvielu fizikas institūta pētnieki ir radījuši viedos logus, LR1 Zināmais nezināmajā, 2023. gada 18. maijs. 

 
 
 
 
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")