Jaunumi

Latvijas spēcīgākie zinātniskie institūti apvieno spēkus lielākā Baltijas dzīvības zinātņu centra izveidošanai

Latvijas spēcīgākie zinātniskie institūti apvieno spēkus lielākā Baltijas dzīvības zinātņu centra izveidošanai

No kreisās: Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks – Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktors Dmitrijs Stepanovs, OSI direktors Osvalds Pugovičs, Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša, BMC direktors Nils Rostoks, BMC Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš, Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija Izpilddirektore Zanda Jurjāne, OSI Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Edgars Sūna.

Latvijas Organiskās sintēzes institūta (OSI) un Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra (BMC) Zinātniskās padomes ir pieņēmušas vēsturisku lēmumu – līdz 2026. gada 30. jūnijam uz abu institūtu bāzes izveidot jaunu pētniecības organizāciju - Baltijā lielāko un jaudīgāko dzīvības zinātņu centru. OSI un BMC ir Latvijas spēcīgākie zinātniskie institūti savā jomā, tāpēc, apvienojot abu kompetences un stiprās puses, jaunajai organizācijai ir milzīgs potenciāls kļūt par nozīmīgu zinātnes centru ne tikai Latvijā un Baltijā, bet arī ieņemt stabilu vietu starp Eiropas labākajām dzīvības zinātņu pētniecības organizācijām.

Latvijas Organiskās sintēzes institūta (OSI) un Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra apvienošanās veidos vadošo dzīvības zinātņu institūciju Baltijas reģionā. Koncentrējot zinātnisko izcilību, kas ļautu nodarbināt vairāk nekā 500 zinātniskos darbiniekus un apgrozīt vairāk nekā 22 milj. eiro gadā, jaunizveidotā institūcija būtu trešais lielākais Latvijas zinātnes ekosistēmas dalībnieks. Latvija biomedicīnas jomā līdz šim ir spējusi zinātniskajā izcilībā konkurēt ar pasaules līderiem, un šī apvienošanās nodrošinās ne tikai cilvēkkapitāla attīstību, bet arī kopējo Latvijas izaugsmi un ekonomisko transformāciju,” uzsver izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša.

OSI un BMC zinātniekiem konsolidācija pavērs iespējas uzlabot zinātnes kvalitāti un izmantot vienam otra zinātnisko pieredzi, kā arī ievērojami paplašinās pētniecības infrastruktūras dažādību un pieejamību. Sagaidāms, ka zinātnieku sadarbības intensificēšana atspoguļosies jaunizveidotā pētniecības centra zinātnieku konkurētspējā piesaistīt līdzekļus fundamentālās zinātnes un praktiski pielietojamās zinātnes pētījumiem,  kā arī veicinās sadarbību ar ražojošā sektora partneriem, it īpaši ārvalstīs. Jaunais pētniecības centrs pretendē kļūt par Latvijas biomedicīnas, medicīnas tehnoloģiju un farmācijas RIS3 jomas Izcilības centru. Plānots attīstīt sadarbību ar Latvijas zinātnes universitātēm, dodot ieguldījumu augstākā līmeņa studentu sagatavošanā, tādējādi sekmējot universitāšu attīstību un jaunu speciālistu pieplūdumu mūsu valsts tautsaimniecībai.

Turpmākos divus gadus gan OSI, gan BMC Zinātniskās padomes un administrācijas strādās pie jaunā centra pārvaldības sistēmas izveidošanas. Institūti ir vienojušies un stingri apņēmušies konsolidācijas gaitā nezaudēt katrs savas  pārvaldības un pētniecības organizēšanas stiprās puses, pateicoties kurām abi institūti ir spējuši attīstīties par tādām pētniecības organizācijām, kādas tās ir šobrīd. Tāpat arī institūti ir nolēmuši saglabāt savus zīmolus – OSI un BMC. Konsolidēšanas procesa veiksmīgai norisei plānots piesaistīt arī ārējus konsultantus ar praktisku pieredzi pārvaldības procesu plānošanā. Apvienošanas procesa nodrošināšanai nepieciešamie līdzekļi tiks piesaistīti no Atveseļošanās un noturības mehānisma līdzekļiem.

Lasīts 499 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")