Jaunumi

LZA atklāj izstādi "Dzintara ceļš. Reloading"

LZA atklāj izstādi "Dzintara ceļš. Reloading"

Plakāts

No 2023. gada 11. maija līdz 11. jūnijam Latvijas Zinātņu akadēmijā aplūkojama divu mākslinieču - Lolitas Timofejevas un Valentinaki izstāde "Dzintara ceļš. Reloading". Mākslinieces dzimušas Latvijā, bet jau vairākus gadus dzīvo un strādā Itālijā. Senais jūras ceļš jeb tā dēvētais Dzintara ceļš, kas savieno Baltijas jūru ar Vidusjūru, ir tēls, kas atklāj abu mākslinieču radošo un personisko ceļojumu. Abas mākslinieces savos darbos iezīmē ceļu, kur satiekas identitātes atmiņa un kolektīvā apziņa.

Izstādi š.g. 10. maijā plkst. 15.00 atklās Itālijas Republikas vēstnieks Latvijā V.E. Alessandro Monti, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš, LZA viceprezidents Ojārs Spārītis un LZA Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļas priekšsēdētājs Guntis Zemītis.

Dzintars – šis zeltaini dzirkstošais dārgakmens saules krāsā sevī glabā gaisa pūslīšus, mikroorganismus, augus vai kukaiņus, citiem vārdiem, sīkus fragmentus no senas un tagad zudušas pasaules. Tieši šīs īpašības dēļ dzintars vienmēr ir bijis pieprasīts un augsti novērtēts. Varam uzskatīt, ka dzintars ir metafora atmiņas saglabāšanai laika gaitā. Tas arī raisījis abu mākslinieču pārdomas un iedvesmojis viņas radīt savus jaunākos darbus. Lolita Timofejeva un Valentinaki rāda, ka dzintars ir efektīvs līdzeklis, kā saglabāt atmiņas. Viena no māksliniecēm traktē šo tēmu no identitātes un līdz ar to pagātnes mantojuma skatu punkta, otra pieskaras vides aizsardzības jautājumiem, tādējādi paužot rūpes un satraukumu par nākotni. Dzintara ceļš ir saikne starp pagātni un tagadni, starp privāto dzīvi un māksliniecisko izpēti, starp divām pretējām jūrām, kuras Lolita Timofejeva un Valentinaki savos darbos apvieno vienā.

2020. gadā izstāde "Dzintara ceļš. Reloading" bija apskatāma Florencē, Palazzo del Pegaso. Florence, Itālijas kultūras sirds un arī Rīgas sadraudzības pilsēta kopš 2000. gada, tika izvēlēta kā vispiemērotākā vieta projekta uzsākšanai. Pēc izstādes Rīgā izstāde sekos senā Dzintara ceļam - ar pieturvietām valstīs, kuras tas šķērso. Katrā pieturvietā izstādi papildinās jauni elementi, atspoguļojot attiecīgās vietas vēsturi un kultūru, kā arī salīdzinot to ar Latvijas vēsturiskajiem notikumiem tajā pašā laika posmā. Vienlaikus izstāde aktualizēs vides problēmas, kas šodien ietekmē ne tikai Eiropu, bet arī visu pasauli.

 

 maeci ambasciata italia v it 01 97  Izstādes patrons Itālijas Republikas vēstniecība Rīgā

 
16B0.tmp            Atbalsta SIA ENHARS
Lasīts 1027 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")