Jaunumi

LZA pavasara pilnsapulcē pasniegtas balvas jaunajiem zinātniekiem

LZA pavasara pilnsapulcē pasniegtas balvas jaunajiem zinātniekiem

LZA pavasara pilnsapulcē 2023. gada 27. aprīlī pasniegtas Latvijas Zinātņu akadēmijas balvas par darbu zinātnē. Saņēmēju vidū arī jaunie zinātnieki, kuri ieguldījumu devuši vēl studiju laikā – strādājot institūtos vai veidojot maģistra darbus.

Mārtiņa Straumaņa un Alfrēda Ieviņa balvu ķīmijā saņēma Aleksandrs Čižikovs. Uz ātru roku apbalvojumu iegūt nevar, skaidro Aleksandrs. Viņš jau vairāk nekā trīs gadus strādā Latvijas Organiskās sintēzes institūta metodoloģiju grupā. Viņa pienākumos bija kobalta katalizētu reakciju izstrādāšana.

“Tas nozīmē, ka mums ir parasti savienojumi, piemēram, aminoskābes. Un, izmantojot kobalta savienojumu reakciju katalizatorus, mēs varam iegūt no vienkāršākām molekulām sarežģītākas molekulas,” skaidroja Aleksandrs Čižikovs.

Krasi atšķirīgs maģistra darba temats bija Madarai Stādei. Viņa pētīja saikni starp ēdienu un nacionālo identitāti. Viņa ieguva Zentas Mauriņas balvu literatūrzinātnē.“Lai gan mums pašiem šķiet, ka mūs ļoti spēcīgi ietekmē dažādas citu valstu identitātes cauri gadsimtu lokiem, īpaši 20. gadsimtā, mēs tomēr esam spējuši saglabāt savu spēcīgu gastronomisko identitāti. Un caur ēdienu mēs izpaužam, kas mēs esam. Ne tikai balstoties uz vāciešiem vai krieviem, vai citām tautām, kas mūs ir ietekmējušas. Caur ēdienu izpaužas mūsu spēja pastāvēt un izdzīvot caur dažādiem notikumiem,” stāstīja Madara.

Jauno zinātnieku balvu ieguva Amanda Brizga. Viņas maģistra darbs bija pētījums, meklējot saiknes starp nodokļu slogu un izglītības līmeni.

Avots: Pasniegtas balvas jaunajiem zinātniekiem par ieguldījumu zinātnē, lsm.lv, LTV1 Panorāma, 2023. gada 27. aprīlis. 

 

Papildu ziņas: 

Pēta to, kas spīd – jaunais un veiksmīgais zinātnieks Rihards Ruska, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 21. februāris.
Pēta statisko lādiņu veidošanās mehānismu, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 6. marts.

 

Par LZA vārdbalvām un jauno zinātnieku balvām

2023. gada 17. janvārī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāts apstiprināja LZA balvu ekspertu komisiju lēmumus un piešķīra desmit LZA vārdbalvas, to vidū sešas jaunajiem zinātniekiem, kā arī piecas jauno zinātnieku balvas. LZA balvu laureāti tika sveikti LZA pavasara pilnsapulcē 2023. gada 27. aprīlī.

Vairāk: LZA Senāts apstiprina 2023. gada LZA vārdbalvu un jauno zinātnieku balvu laureātus, 2023. gada 17. janvāris.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasīts 775 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")