Jaunumi

LZA vārdbalvu laureāti 2023: Ilgonis Bērsons

LZA vārdbalvu laureāti 2023: Ilgonis Bērsons

Literatūrzinātnieks, kritiķis un dzejnieks Ilgonis Bērsons saņēmis Latvijas Zinātņu akadēmijas Viļa Plūdoņa vārdā nosaukto balvu literatūrzinātnē par nopelniem latviešu literatūras pētniecībā. Lai gan Ilgonis Bērsons jau sasniedzis 92 gadu vecumu, viņš joprojām turpina rakstīt grāmatas un savā mājoklī uztur un ik dienu paplašina latviešu rakstnieku kartotēku.

Ilgoņa Bērsona sastādīto kopoto rakstu sējumus tagad var atrast ļoti daudzu iedzīvotāju grāmatu plauktos. Viņš atzīst, ka padomju laikos nācies samierināties ar cenzūru, kā rezultātā viena otra grāmata izdota ne tā, kā sākotnēji iecerēts. Tajā pašā laikā bijušas arī pārsteidzošas iespējas: “Tā jau ir kaut kāda neticama parādība. Es, kulaka, represētā dēls, sēžu lauku mājās, savu vecāku mājās, un rakstu monogrāfiju par Aleksandru Grīnu. Tad tas ir kaut kāds neticams notikums, unikāls.”

Ilgoņa Bērsona iemīļotākais žanrs ir detektīvstāsti par rakstniekiem un viņu pseidonīmiem: “Katrs zina, kas ir Auseklis īstā vārdā. To jau skolā iemāca. Vai Blaumanim kāds ir pseidonīms. Bet ir bezgala daudz tādu, kas nav atklāti. Man ir divas grāmatas iznākušas ar nosaukumu “Segvārdi un segburti”.”

Avots: “Pat nevaru saskaitīt, cik daudz to grāmatu!” – literatūrzinātnieka Ilgoņa Bērsona darbs latviešu literatūras pētniecībā, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 31. marts.

 

 

Papildu ziņas: 
Pēta to, kas spīd – jaunais un veiksmīgais zinātnieks Rihards Ruska, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 21. februāris.
Pēta statisko lādiņu veidošanās mehānismu, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 6. marts.

 

Par LZA vārdbalvām un jauno zinātnieku balvām

2023. gada 17. janvārī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāts apstiprināja LZA balvu ekspertu komisiju lēmumus un piešķīra desmit LZA vārdbalvas, to vidū sešas jaunajiem zinātniekiem, kā arī piecas jauno zinātnieku balvas. LZA balvu laureāti tiks sveikti LZA pavasara pilnsapulcē 2023. gada 27. aprīlī.

Vairāk: LZA Senāts apstiprina 2023. gada LZA vārdbalvu un jauno zinātnieku balvu laureātus, 2023. gada 17. janvāris.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasīts 672 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")