Jaunumi

LZA vārdbalvu laureāti 2023: Māris Laiviņš

LZA vārdbalvu laureāti 2023: Māris Laiviņš

Mārim Laiviņam Latvijas Zinātņu akadēmija piešķīrusi Kaspara Buša vārdā nosaukto balvu meža ekoloģijā un mežkopībā. Aizvadītajos gados Laiviņa pētījumu virziens vērsts uz Latvijas skujkoku mežu mainību un platlapju koku izplatību skujkoku mežos klimata pārmaiņu ietekmē. Profesors Māris Laiviņš ir viens no Latvijas vadošajiem zinātniekiem bioloģiskās daudzveidības un meža ekosistēmu izpētes jomā.

Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava” vadošais pētnieks Māris Laiviņš stāsta: “Lielākoties augu viens pats. Kad mamma man iedeva pāris rubļu naudas, tad es paņēmu velosipēdu, aizbraucu uz Alūksni. Pirmais, ko es apmeklēju, bija grāmatu veikali. Grāmatu veikalos paskatījos, ko es varu nopirkt, kas mani interesē. Visvairāk interesēja ģeogrāfija. Sapirkos dažādas brošūriņas, protams, ne dārgas. Es atceros, ka arī bija par dzīvnieku kolekcionēšanu, par augu vākšanu un tā tālāk.”

Tieši šīs grāmatas un dzīvošana pie dabas radījusi interesi izprast un izpētīt. Pēc vidusskolas iestājies Ģeogrāfijas fakultātē, kur vasaras praksē nonācis Sibīrijas un Tālo Austrumu ģeogrāfijas institūtā. Tur kopumā nostrādājis piecus gadus, veicot pētījumus mežu ekoloģijā.

“Silavas” zinātniskās padomes priekšsēdētājs Tālis Gaitnieks pauda: “Viņš ir pratis saistīt tik daudz zinātņu nozares. Bioloģija, ģeogrāfija, mežzinātne, un visur viņš ir. Visur viņš ir tas, kas viņš ir, viņš ir viens no labākajiem Latvijā. Ar Māri komunicējot, cilvēki ne tikai iemācās, bet jūt sevī uzņemto labestību un garīgo enerģiju, ko Māris izstaro.”

Avots: Pat naktī pamostoties, domā par mežu pētīšanu – profesors Māris Laiviņš, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 28. marts.

 

Papildu ziņas: 
Pēta to, kas spīd – jaunais un veiksmīgais zinātnieks Rihards Ruska, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 21. februāris.
Pēta statisko lādiņu veidošanās mehānismu, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 6. marts.

 

Par LZA vārdbalvām un jauno zinātnieku balvām

2023. gada 17. janvārī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāts apstiprināja LZA balvu ekspertu komisiju lēmumus un piešķīra desmit LZA vārdbalvas, to vidū sešas jaunajiem zinātniekiem, kā arī piecas jauno zinātnieku balvas. LZA balvu laureāti tiks sveikti LZA pavasara pilnsapulcē 2023. gada 27. aprīlī.

Vairāk: LZA Senāts apstiprina 2023. gada LZA vārdbalvu un jauno zinātnieku balvu laureātus, 2023. gada 17. janvāris.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasīts 778 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")