Jaunumi

Atvērta Ulda Zutera gleznu izstāde "Latvijas ainava"

Atvērta Ulda Zutera gleznu izstāde "Latvijas ainava"

 U Zuters

No 2023. gada 13. marta līdz 10. maijam Latvijas Zinātņu akadēmijas augstceltnes 2. stāva foajē skatāma neliela izstāde, kuru esmu nosaucis “Latvijas ainava”. Eksponēju galvenokārt pēdējos gados radītos darbus: tie pašam liekas tuvāki un saprotamāki.

Mūsu laikmetā varbūt īsti neiederos, jo esmu izteikti tradicionāls – gleznoju to, ko redzu un jūtu bez kādiem specefektiem klasiskā eļļas tehnikā, un strādājot man patīk, ja ir kontakts ar dabu. Vairums manu darbu radušies tieši plenērā, tverot noskaņas dabā. Nemeklēju grandiozas panorāmas vai citādi efektīgas ainas, mani spēj iesildīt pat necilākais dabas stūrītis ar savu vienkāršību un mīļumu. Patīk pārejas mirkļi – rīts, vakars, pavasaris un rudens. Īpaši rudens, kad rēnais miers un rezignācija dabā sabalsojas ar manu dvēseles noskaņojumu. Arī ar ziemu pēdējā laikā izveidojušās nopietnas attiecības.

Īsi par sevi: es, Uldis Zuters, esmu dzimis 1941. gada 7. septembrī Rīgas apriņķa Sidgundas pagastā. Arī sākumizglītību ieguvu Sidgundas pamatskolā. Turpmākais dzīves ceļš tradicionāls manas paaudzes gleznotājiem – J. Rozentāla Mākslas vidusskola un Latvijas Mākslas akadēmija, kuru absolvēju 1969. gadā. Pēc akadēmijas beigšanas kļuvu par jelgavnieku. Izstādēs piedalos kopš 1969. gada, taču mana radošā biogrāfija izveidojusies tā, ka pa īstam glezniecībai atraisos tikai reizē ar Tautas atmodu, kad 1991. gadā tieku uzņemts arī Latvijas Mākslinieku savienībā. Pēdējos gados, piedaloties konkursizstādēs, esmu vairākkārt saņēmis dažādas atzinības balvas. 2019. gadā glezna “Pa ceļam. Ziema” nominēta Jāzepa Pīgožņa balvai Latvijas ainavu glezniecībā.

Uldis Zuters
2023. gada 10. martā
 
 
 Zuters izstades atklasana 16.03.2023
 
Izstādes atklāšana 2023. gada 16. martā. No kreisās: LZA prezidents Ivars Kalviņš, LZA ģenerālsekretāre Baiba Rivža, Uldis Zuters.
 

Ainavas, kur satiekas Latvijas gaišākie prāti

Jau pavasaris piesaka sevi, arī gājputni palēnām atgriežas dzimtenē. Laikam tādēļ Jelgavas mākslinieki kļūst arvien aktīvāki. Lūk, pagājušajā nedēļā Latvijas Zinātņu akadēmijā Rīgā savu darbu izstādi “Latvijas ainava” atklāja jelgavnieks gleznotājs Uldis Zuters.

Kā zināms, starp Latvijas Zinātņu akadēmijas goda locekļiem ir mākslinieki Gunārs Krollis, Jānis Strupulis, Arta Dumpe un Imants Lancmanis, tādējādi akadēmijai apliecinot sevi kā tēlotājai mākslai tuvu stāvošu un to atbalstošu. Augstceltnes 2. stāvā, kur izvietojies LZA prezidijs, regulāri notiek izstādes. Parasti tajā tiek reprezentēti rīdzinieki. Šoreiz jelgavniece ģenerālsekretāre profesore Dr.habil.oec. Baiba Rivža ierosināja paplašināt autoru loku, uzaicinot savus darbus šeit parādīt māksliniekam, kurš dzīvo tālāk no galvaspilsētas. Viņa izvēlējās gleznotāju ainavistu Uldi Zuteru.

16. marta pusdienlaikā Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš kopā ar izstādes kuratori Baibu Rivžu, piedaloties kuplam zinātnieku pulkam, svinīgi atklāja šo skati.

Mākslinieks izvēlējies eksponēt pēdējo 15 gadu gleznas, kas jau ieguvušas skatītāju atzinību kā Jelgavā, tā citviet. Daļa no tām tapušas Langervaldes parkā, kura tuvumā viņš dzīvo un kur kā ziemā, tā vasarā vai rudenī allaž atrod ko gleznošanas cienīgu. Parādās arī šīs pilsētas daļas skicējumi. Vienu laiku, ja brauc ar auto, Uldis Zuters centās fiksēt garām skrejošās ainavas kustīgumu. Kā viens no savdabīgākajiem darbiem izstādē atzīmējama ainava “Tehnoloģiskā sliede”, kas iepriekšējā Ģ. Eliasa balvas konkursizstādē par lauku tēmas atspoguļojumu Latvijas glezniecībā ieguva Jelgavas novada simpātiju balvu.

Izstādes vernisāžas viesiem jelgavnieka ainavas gāja pie sirds, lai gan izskanēja doma, ka tās ir visai tumšas, taču jāatzīst, ka netika pamanīta darbu harmonija, atvērtība un garīgais līdzsvars.

Jāteic, ka LZA lūdza mākslinieku sarīkot papildus izstādi, kad šeit notiks Baltijas valstu zinātnieku konference.

Pie visa jāpiemetina, ka Sabiedrības centrā Jelgavā arī šobrīd iekārtota Ulda Zutera gleznu izstāde.

Māris Brancis, 2023. gada martā.

Lasīts 653 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")