Jaunumi

LZA vārdbalvu laureāti 2023: Aleksandrs Čižikovs

LZA vārdbalvu laureāti 2023: Aleksandrs Čižikovs

Latvijas Zinātņu akadēmija jaunajam pētniekam Aleksandram Čižikovam piešķīrusi Mārtiņa Straumaņa – Alfrēda Ieviņa vārda balvu ķīmijā par darbu “Pikolīnamīda virzīta kobalta katalizēta aminoskābju saites funkcionalizēšana”. Aleksandram izdevies ar dabā plaši pieejamo kobaltu aizstāt dažādus dārgmetālus. Šādā veidā iespējams daudz ātrāk un arī lētāk sintezēt zāļvielas medikamentiem.

Aleksandrs Čižikovs bērnībā vēlējies kļūt par lidmašīnas pilotu. Šis sapnis nepiepildījās, jo viņš mērķtiecīgi izvēlējās zinātnieka ceļu. Nu jau trīs ar pus gadus Aleksandra darba vieta ir Latvijas Organiskās sintēzes institūts.

“Mans ceļš līdz zinātnei, līdz ķīmijai sākās skolā astotajā klasē, kad pirmo reizi iegāju ķīmijas laboratorijā. Ieraudzīju kolbas, kas ir apkārt, periodisko elementu tabulu, ķīmijas skolotājas spožās acis. Pašam parādījās aizrautība par to, ka es pats varētu nākotnē darboties ar ķīmiju,” pastāstīja Latvijas Organiskās sintēzes institūta pētnieks Aleksandrs Čižikovs.

Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktora vietnieks Aigars Jirgensons stāsta, ka “Aleksandrs ir ļoti mērķtiecīgs jaunietis. Darbs, ko viņš ir veicis, ir publicēts visaugstākā līmeņa organiskās ķīmijas žurnālā. Par to ir liels prieks institūtam. Var lepoties visi viņa draugi, ģimene un Latvija par viņa sniegumu un Latvijas vārda nešanu pasaulē.”

 

Avots: Ar kobaltu aizstāj dārgmetālus. Latvijas zinātnieks sintezē zāļvielas medikamentiem, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 10. marts.

 

Papildu ziņas: 
Pēta to, kas spīd – jaunais un veiksmīgais zinātnieks Rihards Ruska, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 21. februāris.
Pēta statisko lādiņu veidošanās mehānismu, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 6. marts.

 

Par LZA vārdbalvām un jauno zinātnieku balvām

2023. gada 17. janvārī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāts apstiprināja LZA balvu ekspertu komisiju lēmumus un piešķīra desmit LZA vārdbalvas, to vidū sešas jaunajiem zinātniekiem, kā arī piecas jauno zinātnieku balvas. LZA balvu laureāti tiks sveikti LZA pavasara pilnsapulcē 2023. gada 27. aprīlī.

Vairāk: LZA Senāts apstiprina 2023. gada LZA vārdbalvu un jauno zinātnieku balvu laureātus, 2023. gada 17. janvāris.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasīts 676 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")