Jaunumi

Zinātnieka portrets: akadēmiķis Modris Greitāns

Zinātnieka portrets: akadēmiķis Modris Greitāns

Viedie industriālie roboti ražotnēs un mobilie robotu, kas spēj restorāna apkalpot cilvēkus un novākt netīros šķīvjus – pie šādu tehnoloģiju izveides ikdienā strādā Elektronikas un datorzinātņu institūta zinātnieks un direktors LZA akadēmiķis Modris Greitāns. Viņa ceļš uz zinātni sākās vecāku ietekmē, kuri jau no mazotnes mudinājuši domāt un saprast, kā lietas darbojas.

Elektronikas un datorzinātņu institūta direktors Modris Greitāns norādīja: "Man nepietika ar to, ko varēju veikalos nopirkt. Gribējās radīt kaut ko jaunu, kas nav nopērkams. Zinātkāre un radošums ir divas tās lietas, kuras, ja cilvēkam ir, tad viņam ir tiešām vērts nākt un strādāt zinātnē." Šobrīd Modris Greitāns ir Elektronikas un datorzinātņu institūta direktors.

Bez institūta vadīšanas Modris Greitāns pievērsies darbam ar mākslīgo intelektu.

"Galvenā interese ir nevis par mākslīgo intelektu, kas kaut kur tālu datu centros tiek sarēķināts, bet kad šo mākslīgo intelektu var implementēt pašās iekārtās iekšā, – vai nu tie roboti vai tās ir automašīnas, vai tās ir kaut kādas medicīnas ierīces," viņš paskaidroja.

Pērn viņš kopā ar kolēģiem institūtā un partneriem no citām valstīm radījis industriālo viedo robotu.

Greitāns stāstīja: "Viena no viņa darbībām ir spēt uztvert apkārtējo vidi, saprast, kas tur notiek, saprast mainīgos apstākļus, neapjukt negaidītās situācijās. Tātad spēt izdarīt uzdevumu, kas viņam ir jādara. Viens no piemēriem ir, ka industriālais robots, neatkarīgi no tā, kādā veidā viņam būtu izbērti dažādi priekšmeti priekšā, viņš spēj viņus detektēt, klasificēt, saprast, kā viņš var paņemt vajadzīgo priekšmetu pudelīti, piemēram, un attiecīgi ar viņa izdarīto darbību, kas nepieciešama."

Avots: Ikdiena starp robotiem – ko izstrādā zinātnieks Modris Greitāns, LTV1 Rīta Panorāma, 2023. gada 27. februāris.

 

Lasīts 691 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")