Jaunumi

ALLEA prezidents: starptautiskajai zinātnieku sabiedrībai ir svarīgi palikt nelokāmai, atbalstot Ukrainas kolēģus

ALLEA prezidents: starptautiskajai zinātnieku sabiedrībai ir svarīgi palikt nelokāmai, atbalstot Ukrainas kolēģus

Pirms gada Krievija ar militāras agresijas palīdzību turpināja Ukrainas okupāciju. Ir zaudētas neskaitāmas dzīvības, miljoniem cilvēku ir pārvietoti, viņu mājas izpostītas. Šo personu vidū ir mūsu kolēģi, vienaudži un kolēģi no zinātnes un pētniecības kopienām. Kara postījumi sniedzas ārpus kaujas laukiem; varam tikai iedomāties, kādus nozīmīgus atklājumus zinātnē pasaule ir bezjēdzīgi zaudējusi Krievijas nežēlīgā iebrukuma rezultātā? Paturot to prātā, mēs uzteicam mūsu kolēģu pētnieku izturību un atkārtoti apstiprinām savu apņemšanos atbalstīt Ukrainas zinātniekus.

ALLEA apņemšanās aizsargāt ukraiņu ieguldījumu zinātnē un viņu akadēmiskās brīvības ir īstenota vairākos pēdējā gada laikā veiktajos pasākumos.

ALLEA, sadarbībā ar citām akadēmijām, izstrādātja 10 punktu rīcības plānu [https://allea.org/wp-content/uploads/2022/06/rebuilding-ukraines-science-research-and-innovation-10-point-action-plan.pdf] – vadlīnijas pasaules zinātnieku kopienai, lai saglabātu un atjaunotu Ukrainas zinātnes, inovāciju, pētniecības un apmācības sistēmu. Saskaņā ar tajā ietvertajiem ieteikumiem kopīgi ar iniciatīvu “Zinātne Ukrainai” [https://scienceforukraine.eu/#/], Norvēģijas Kristiānijas Universitāes koledžu (Kristiania University College; https://www.kristiania.no/en/) un Starptautisko zinātnes padomi (ISC; https://council.science/), ALLEA līdzorganizēja tiešsaistes konferenci “Ukrainas krīze: Eiropas augstākās izglītības un pētniecības nozares atbildes”. Vairāk nekā 150 dalībnieku, pārstāvot augstākās izglītības un pētniecības nozares, attiecīgās valdības struktūras, finanšu aģentūras un humānās palīdzības organizācijas sapulcējās, lai izstrādātu ieteikumus [https://allea.org/wp-content/uploads/2022/09/Conference-Report-Responses-from-the-European-Higher-Education-to-the-Ukraine-Crisis.pdf] ar mērķi saglabāt Ukrainas augstākās izglītības sistēmu.

Ar nožēlu jāsaka, ka šobrīd ir nepieciešama otra konference, ko kopīgi organizē ALLEA un ISC, “Viens gads Ukrainas karā: ietekmes uz zinātnes nozari izpēte un atbalsta iniciatīvas” [https://allea.org/22-23- march-2023-second-ukraine-conference/], kas notiks 2023. gada 20. martā. Galvenā uzmanība konferencē tiks pievērsta tam, kā zinātnes nozare var mazināt globālās sekas, ko rada plaša mēroga uzbrukumi augstākās izglītības un zinātnes sistēmām.

Drīz pēc tam, kad sākās Krievijas iebrukums Ukrainā, ALLEA sāka sadarbību ar Breakthrough Prize Foundation [https://breakthroughprize.org/], lai izveidotu Eiropas pārvietoto zinātnieku fondu (EFDS; https://allea.org/european-fund-for-displaced-scientists /), kas nodrošina finansējumu gan Eiropas institūcijām, kas uzņēmušas atsevišķus kara dēļ pārvietotos Ukrainas zinātniekus, gan Ukrainas akadēmiskajām institūcijām, lai uzturētu to darbību un atjaunotu infrastruktūru.

Katrs no EFDS grantiem stāsta individuālu un personisku stāstu, ko mūsu kolēģiem izraisījis karš Ukrainā. 41 saņēmēja vidū ir tiesību profesore, kura ar diviem maziem bērniem aizbēga no Harkovas un tagad var turpināt pētniecību un pedagoģisko darbību drošībā Grācas Universitātē. Arī biomedicīnas datu pētnieks, kurš tika pārvietots ar savu ģimeni, var atsākt savu ieguldījumu cīņā ar hronisko limfoleikozi Barselonas Universitātē.

Fonds arī palīdz stiprināt saites starp Ukrainas un Eiropas zinātnieku aprindām institucionālā līmenī. Piemēram, Barselonas Universitāte uzskata, ka EFDS paver “iespējas ne tikai slēgt sadarbības līgumus ar Ukrainas universitātēm, lai veicinātu savstarpējo sadarbību mācību un pētniecības jomā kara laikā, bet arī izveidot pastāvīgus sakarus ar viņiem pēc kara”.

Lai gan ieilgušā kara skarbā realitāte ir nenoliedzama, starptautiskajai zinātnieku sabiedrībai neapšaubāmi ir ļoti svarīgi palikt nelokāmai, atbalstot mūsu Ukrainas kolēģus. Mēs ALLEA esam apņēmības pilni to turpināt.

Antonio Loprieno
ALLEA prezidents
 
 
Par ALLEA
Eiropas zinātņu akadēmiju federācija (European Federation of Academies of Sciences and Humanitieshttp://www.allea.org) ir dibināta 1994. gadā un apvieno vairāk nekā 50 zinātņu akadēmijas no vairāk nekā 40 Eiropas Savienības un ārpus ES bloka valstīm. ALLEA ir viena no nozīmīgākajām organizācijām, kas piedalās Eiropas zinātnes politikas veidošanā. Latvijas Zinātņu akadēmija ir ALLEA biedrs kopš 1994. gada.
Lasīts 524 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")