Jaunumi

Latvijas zinātnes sasniegumi 2022. gadā: bakteriālās rezistences risinājumi un robots, kas uztver žestus un pieskārienus

Latvijas zinātnes sasniegumi 2022. gadā:  bakteriālās rezistences risinājumi un robots, kas uztver žestus un pieskārienus

Latvijas Zinātņu akadēmija izvirzījusi 12 nozīmīgākos 2022. gada zinātnes sasniegumus Latvijā. Nozīmīgi sasniegumi gūti vēža izpētē, izstrādāti risinājumi ēku siltuma zudumu samazināšanā. Laureātu vidū arī zinātnieki, kuri modelējuši ekonomiskos procesus, lai uzlabotu Latvijas konkurētspēju, kā arī pētnieki meklējuši risinājumus augu noturībai pret kaitēkļiem un slimībām. Tāpat veikti apjomīgi pētījumi par Latvijas kultūrai un vēsture nozīmīgiem jautājumiem un personībām. 

-- Bakteriālās rezistences apkarošana

Latvijas Organiskās sintēzes institūta ķīmiķi kopā ar Oksfordas Universitātes un vairāku Eiropas zinātnisko institūciju pētniekiem pēc vairāku gadu darba atklājuši jaunu savienojumu klasi – indolilkarboksilāti palīdzēs apkarot cilvēcei tik ļoti aktuālo bakteriālo rezistenci.

Jaunais medikaments, kam priekšā vēl klīniski pētījumi, būs izmantojams kombinētās terapijas veidā. Proti, lietojot jaunizveidotās palīgvielas ar medicīnā plaši jau izmantotajām antibiotikām, tiks nomākta baktēriju rezistence, pastāstīja Organiskās sintēzes perspektīvo tehnoloģiju laboratorija vadītājs Edgars Sūna.

Minētā bakteriālās rezistences apkarošanas koncepcija nav jauna, taču jaunā terapijas pieeja izstrādāta cīņai ar īpaši bīstamiem mikroorganismiem, kuri ir nejūtīgi praktiski pret visām medicīnā izmantotajām zālēm. Edgars Sūna norādīja, ka pret konkrēto enzīmu klasi līdz šim nav bijušas iespējas cīnīties. Organiskās sintēzes institūta komanda pie savienojuma izstrādes darbojās vairākus gadus.

-- Žestus un pieskārienus uztverošs robots

Elektronikas un datorzinātņu institūts kā vadošais partneris kopā ar Beļģijas, Vācijas un Austrijas kolēģiem aizvadītajos gados rūpīgi strādājis pie unikāla viedā robota dažādu industriālo jomu vajadzībām. Zinātniskais asistents Pēteris Račinskis parādīja iekārtu, kas pilda roku funkciju, pie speciāla darba galda pārcilājot dažādus iepakojumus no kastes. Dažus iepakojumus robots pārcilā, piesūcot tos vakuuma uzgalim, citus ar satveršanas "ķepu".

Projektā radītajam robotam ir attīstītas redzes, jušanas un cilvēka žestu saprašanas spējas. Pētnieks Jānis Ārents skaidroja: "Industriālie roboti labi atkārto iepriekš ieprogrammētas darbības, taču ir situācijas, kurās iepriekš šīs darbības nevar ieprogrammēt. Šī ir tā situācija, kad ir dinamiski apstākļi un ir nepieciešams uztvert apkārtējo vidi jeb darba galdu. Un virs tā ir robota kamera, no kuras tam nāk ne tikai krāsu attēli, bet arī dziļuma dati, kas nepieciešami, lai robots zinātu, kādā attālumā tā pudelīte ir jāpaņem."

Institūta direktors un vadošais pētnieks Modris Greitāns norādīja, ka industriālās robotikas risinājumi patlaban ir dārgi, taču nākotnē kļūs arvien pieprasītāki. Turklāt konkrētais robots palīdz saīsināt robota apmācības laiku, pielāgojot to jauniem uzdevumiem.

Avots: Sintija Ambote. Pieskārienus uztverošs robots un bakteriālās rezistences apkarošana – izvirza nozīmīgākos sasniegumus zinātnē, LR1, lsm.lv, 2023. gada 18. janvāris. 

 

Lasīts 673 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")