Jaunumi

LZA prezidenta Ivara Kalviņa referāts "Latvijas farmācija laikmeta griežos" 9. Latvijas Ārstu kongresā

LZA prezidenta Ivara Kalviņa referāts "Latvijas farmācija laikmeta griežos" 9. Latvijas Ārstu kongresā

Ceturtdien, 22. septembrī, 9. Latvijas Ārstu kongresa atklāšanas plenārsēde bija veltīta 200 gadu Latvijas medicīnas sasniegumiem un izaugsmei zinātnē. Atklāšanas plenārsēdē ar referātu “Latvijas farmācija laikmeta griežos” uzstājās arī LZA prezidents prof. Ivars Kalviņš.

LZA prezidents prof. Ivars Kalviņš, raksturojot farmācijas nozares attīstību Latvijā, uzsvēra:

“Latvijas Organiskās sintēzes institūts arī pēc Latvijas neatkarības atgūšanas plaši sadarbojās ar Latvijas farmaceitiskajiem uzņēmumiem, izstrādājot daudzu zāļu patentbrīvus iegūšanas paņēmienus, kas ir veiksmīgi ieviesti ražošanā, tādējādi nodrošinot farmācijas nozares izaugsmi mūsu valstī. Un šai sadarbībai ir vērā ņemami rezultāti.

Tā Latvijas lielākais farmācijas uzņēmums “Grindeks” koncerns šobrīd ražo 120 produktus un 25 aktīvās zāļu vielas. Koncerna konsolidētie, provizoriskie finanšu dati liecina, ka 2021. gadā koncerna apgrozījums sasniedzis 231,1 milj. eiro, tostarp ES un pārējās valstīs Grindeks gatavo zāļu pārdošanas apjoms 2021. gadā sasniedzis 117,5 milj. eiro.  Peļņa 41 milj. eiro. No LPRS laikā OSI izstrādātajiem medikamentiem joprojām ražo astoņus preparātus: mildronātu, ftorafūru, oksitocīnu, dezaminooksitocīnu, bromheksīnu, bisakodilu, droperidolu un fentanilu.

Savukārt AS “Olainfarm” produktu portfelis sastāv no vairāk nekā 60 gatavo zāļu formām, 25 aktīvām zāļu vielām un vairāk nekā 20 starpproduktiem ģimenes veselībai. Tostarp tas ražo OSI preparātus meldoniju, furasolu, furamagu, midantānu, furadonīnu. Uzņēmuma grupas konsolidētais apgrozījums 2020. gadā – 122,157 miljoni eiro, konsolidētā peļņa pēc nodokļu nomaksas – 9 478 tūkst. eiro. “Olainfarm” produkcija tiek eksportēta uz gandrīz 60 pasaules valstīm – eksporta tirgos tiek realizēti aptuveni 75% saražotā.

Sadarbojoties publiskā sektora zinātniskajām institūcijām un komercsektoram, Latvijas farmācijai nākotne balstās uz akadēmiskās zinātnes un inovācijas attīstību. Un tā neapšaubāmi ir gaiša!”

Lielākais medicīnas forums Latvijā – 9. Latvijas Ārstu kongress – no 21. līdz 24. septembrim klātienē un tiešsaistē pulcēja vairākus tūkstošus veselības aprūpē strādājošos profesionāļus no Latvijas un visas pasaules.

Ivars Kalviņš. Latvijas farmācija laikmeta griežos [pdf].

Avots: Latvijas Ārstu kongresa atklāšanā tika godināti 200 gadu medicīnas sasniegumi (Latvijas Ārstu biedrība).

 

Lasīts 1547 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")