Jaunumi

IN MEMORIAM. OĻĢERTS DUMBRĀJS (16.02.1942-17.09.2022)

IN MEMORIAM. OĻĢERTS DUMBRĀJS (16.02.1942-17.09.2022)

Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts un Pašorganizējošo sistēmu kinētikas laboratorija dziļās sērās paziņo, ka 17. septembrī pēc smagas slimības 80 gadu vecumā miris mūsu draugs un kolēģis, fizikas doktors, Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis Dr. Oļģerts Dumbrājs.

Oļģerts Dumbrājs dzimis Rīgā 1942. gadā un visu savu mūžu veltījis zinātnei un izglītībai. Ieguvis doktora grādu fizikā (1971. g., Maskavas Valsts universitāte), pēc tam veiksmīgi strādājis daudzos starptautiskos pētniecības centros, vispirms Dubnā (Krievija), bet pēc 1977. gada Šveicē, Somijā, Francijā, Dānijā, Vācijā, Japānā un Ķīnā. Viņš bija izcils zinātnieks, kā arī zinātnes organizators un popularizētājs.

Galvenās Oļģerta Dumbrāja zinātniskās intereses bija kodolfizika, teorētiskā fizika, plazmas fizika, radiofizika (žirotroni), haoss fizikālajās sistēmās: viņš publicējis vairāk nekā 260 zinātniskos rakstus prestižos starptautiskos žurnālos.

Viņš bija starptautiski atzīts eksperts šajās jomās un bija Elektronu ciklotronu viļņu sistēmu attīstības programmas Starptautiskajam kodolsintēzes eksperimentālajam reaktoram Starptautiskās koordinācijas komitejas loceklis, kā arī Eiropas kodolsintēzes programmas ekspertu grupas loceklis, Eiropas Komisijas Kodolsintēzes programmas ekspertu grupas loceklis, Eiropas Plazmas fizikas teorijas komitejas loceklis.

2005. gadā pēc vairāku gadu desmitu darba ārzemēs Oļģerts Dumbrājs atgriezās savā dzimtenē, neatkarīgajā Latvijā, saņemot prestižo 24 mēnešu EURATOM stipendiju pētniecības tēmai „Magnētiskā lauka līniju stohastizācija un magnētiskā atkal-savienošanās”. Šeit viņš sāka darbu Cietvielu fizikas institūta Pašorganizējošo sistēmu kinētikas laboratorijā, kas turpinājās līdz šī gada pavasarim.

Atvadīšanās 8.oktobrī plkst. 12.00 Rīgas Krematorijas Lielajā atvadu zālē.

Lasīts 639 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")