Jaunumi

LU Rakstu māja – vērienīgākais ieguldījums humanitāro un sociālo zinātņu infrastruktūrā kopš neatkarības atjaunošanas

LU Rakstu māja – vērienīgākais ieguldījums humanitāro un sociālo zinātņu infrastruktūrā kopš neatkarības atjaunošanas

Foto - Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments.

Ar pamatakmens ielikšanu ceturtdien, 25. augustā, simboliski sākta Latvijas Universitātes (LU) jaunās Rakstu mājas būvniecība Torņakalnā. Latvijas Universitātes Rakstu māja būs lielākais ieguldījums humanitāro un sociālo zinātņu infrastruktūrā kopš neatkarības atjaunošanas.

LU rektors profesors Indriķis Muižnieks: “Šodien liekam pamatakmeni vēl vienai Gaismas pilij, šī māja ir pierādījums, ka arī humanitārās un sociālās zinātnes Latvijā ir svarīgas. Rakstu māja nav tikai ēka, tas ir pierādījums, ka šo nozari arī novērtē, tās ir lielākās investīcijas nozarē kopš Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas. LU ir radīta, lai veidotos izcilības – solis tuvāk izaugsmei”.

Rakstu mājas atklāšana plānota 2023. gada rudenī. Tāpat kā Zinātņu māja, tā ir daļa no otrā LU Akadēmiskā centra attīstības posma. LU attīstības plāns paredz, ka Akadēmiskajā centrā Torņakalnā atradīsies gandrīz visas fakultātes. Uz Rakstu māju pārcelsies sešas LU humanitāro un sociālo zinātņu fakultātes: Vēstures un filozofijas fakultāte, Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte, Sociālo zinātņu fakultāte, Humanitāro zinātņu fakultāte, Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte un Teoloģijas fakultāte.

Plānots, ka jaunajā ēkā atradīsies arī trīs institūti – Latvijas Vēstures institūts, Filozofijas un socioloģijas institūts un Latviešu valodas institūts. Tāpat uz ēku pārcelsies arī LU Studentu biznesa inkubators, LU Starpnozaru izglītības inovāciju centrs un LU bibliotēka.

LU Rakstu mājas būvniecībā un iekārtošanā investē aptuveni 49 miljonus eiro, ieskaitot PVN. No tiem 30 miljoni eiro ir piesaistīti no Eiropas Investīciju bankas, 11,5 miljoni eiro – no Eiropas Padomes Attīstības bankas un 7,4 miljoni eiro ir universitātes ieguldījums.

Rakstu mājas atklāšanas pasākumā LU Zinātņu mājā piedalījās LU rektors Indriķis Muižnieks, finanšu ministrs Jānis Reirs, izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents, profesors Ivars Kalviņš, Eiropas Investīciju bankas pārstāve Marina Ismaila un EPAB Baltijas valstu projektu vadītāja Diana Bertje, AS “RERE Grupa” valdes priekšsēdētāja Mārīte Straume, Rakstu mājas nākamie “saimnieki” – fakultāšu, institūtu un struktūrvienību pārstāvji, kā arī studenti, LU sadarbības partneri, apkaimes iedzīvotāji un biedrības.

Fotogalerija

Medijos: Torņakalnā sāk būvēt Latvijas Universitātes Rakstu māju, lsm.lv, 2022. gada 25. augusts.

Lasīts 801 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")