Jaunumi

L`ORÉAL-UNESCO balvas “Sievietēm zinātnē” 2022. gada stipendiātes: LU Atomfizikas un spektroskopijas institūta Biofotonikas laboratorijas vadošā pētniece Ilze Ļihačova

L`ORÉAL-UNESCO balvas “Sievietēm zinātnē” 2022. gada stipendiātes: LU Atomfizikas un spektroskopijas institūta Biofotonikas laboratorijas vadošā pētniece Ilze Ļihačova

Viņa ļoti vēlas palīdzēt cilvēkiem, izveidojot tādas tehnoloģijas, kas to spēj paveikt, – tā par Latvijas Universitātes (LU) Biofotonikas laboratorijas vadošo pētnieci Ilzi Ļihačovu stāsta kolēģi. Pētniece saņēmusi L`ORÉAL-UNESCO balvu sievietēm zinātnē. Viņas vadībā izdevies izstrādāt iekārtu, kas dažu sekunžu laikā ļauj agrīnā stadijā diagnosticēt melanomu.

"Mēs esam atlasījuši specifiskus viļņa garumus, specifiskus gaismas avotus, ar kuriem iegūstam ādas attēlus. Ir izveidots diagnostikas parametrs, lai atšķirtu melanomu no citiem ādas veidojumiem. Tas ir dažu sekunžu jautājums, un tas var palīdzēt ārstam pieņemt lēmumu par konkrēto diagnozi," viņa skaidroja.

Ir tapusi diagnosticēšanas iekārta, kuru jau tagad savā praksē izmanto ārsts savā ikdienas darbā Ungārijā.

Savukārt viņas jaunākais pētījumu virziens ir saistīts ar lāzera speklu attēlošanas tehnoloģijas izveidi, lai ātrāk novērtētu baktēriju reakciju uz antibiotikām, piemeklējot nepieciešamās zāles smagi slimiem pacientiem.

Avots: Izstrādā metodi ātrai melanomas diagnosticēšanai, LTV1, Rīta Panorāma, Latvijā izstrādā metodi melanomas atklāšanai dažu sekunžu laikā, lsm.lv, 2022. gada 29. jūnijs.

Medijos:
Būs jauna tinte! Gunita Nagle, IR, 2022. gada 29. jūnijs.
Informācija:

 

 

 

 

Lasīts 961 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")