Jaunumi

LZA prezidents Ivars Kalviņš: atbalsts Ukrainas zinātniekiem jāturpina un esam gatavi to paplašināt

LZA prezidents Ivars Kalviņš: atbalsts Ukrainas zinātniekiem jāturpina un esam gatavi to paplašināt

Š.g. marta sākumā Latvijas Zinātņu akadēmija atvēra ziedojumu kontu Ukrainas zinātnieku atbalstam. Līdz jūnija sākumam kontā tika ieskaitīti 12 600 EUR. No šīs summas laikā no 18. marta līdz 1. jūnijam vairāk nekā 3 000 EUR tika izlietoti Ukrainas zinātnieku, kuri bija ieradušies Latvijā, atbalstam. Konts ir atvērts, un ikviens ir aicināts to papildināt!

Leonīds Fedorenko (Leonid Fedorenko) ar sievu Jūliju Fedorenko (Yuliia Fedorenko) ieradās Latvijā 18. martā un tika izmitināti LZA telpās, kā arī viņiem tika piešķirti līdzekļi uzturam, sadzīves priekšmetu un citu nepieciešamo lietu iegādei. Leonīds Fedorenko šobrīd strādā Rīgas Tehniskajā universitātē Pusvadītāju fizikas laboratorijā, kuru vada viņa ilggadējais sadarbības kolēģis Latvijā Artūrs Medvids. L. Fedorenko veic zinātniskos pētījumus, par ko saņem arī atalgojumu. Viņa sieva Jūlija, būdama pensionāre, šobrīd palīdz savam vīram, tulkojot no angļu valodas informatīvos materiālus. Fedorenko 24. martā iesniedza pieteikumu bēgļu statusa un uzturēšanās atļaujas Latvijā iegūšanai, kas viņiem 6. aprīlī tika piešķirta.

Oksana Mikitenko (Oksana Mykytenko) ieradās Latvijā 30. maijā un līdz 6. jūnijam veica individuālos pētījumus Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Latvijas Folkloras arhīvā un Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, kā arī piedalījās Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta organizētajā starptautiskajā konferencē „14th Conference of the SIEF Year Working Group „Commerce and tradition”” 1.-4. jūnijā.

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidents Ivars Kalviņš apliecina: “LZA locekļi iespēju robežās atbalsta ukraiņu zinātniekus, kas ierodas Latvijā kā bēgļi vai, lai veiktu zinātniskos pētījumus Latvijas zinātnisko institūciju laboratorijās. LZA no savas puses nodrošina šiem zinātniekiem dzīves vietu un ēdināšanu, kā arī sniedz atbalstu formalitāšu kārtošanā Latvijā. Mēs esam gatavi šo atbalstu paplašināt, jo apzināmies, ka valsts iespējas sniegt centralizētu atbalstu ir ierobežotas kā laikā, tā apjomā.”

Kopumā Latvijas akadēmiskās un zinātniskās institūcijas kopš Krievijas uzsāktā kara Ukrainā sniegušas daudzveidīgu atbalstu gan Ukrainas studentiem, gan zinātniekiem. Par to liecina arī informācija nule publicētajā ziņojumā “#ScienceForUkraine: an Initiative to Support the Ukrainian Academic Community. “3 months since Russia’s invasion in Ukraine”, February 26–May 31, 2022” Michael E. Rose, Sanita Reinsone et al. redakcijā [pdf], kurā stāstits, kā izveidojās iniciatīva #ScienceForUkraine, kurā iesaistījās vairāk nekā 130 brīvprātīgo no 32 valstīm, kā tā attīstījās un kā #ScienceForUkraine komandas darbojušās 22 valstīs. Arī par to, kā atbalsts Ukrainas zinātniekiem un studentiem tiek organizēts katrā no tām. Ziņojuma e-versija pieejama šeit

Lasīts 684 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")