Jaunumi

L`ORÉAL-UNESCO balvas “Sievietēm zinātnē” 2022. gada stipendiātes: RTU Būvniecības inženierzinātņu pētniece un doktorante Laura Vītola

L`ORÉAL-UNESCO balvas “Sievietēm zinātnē” 2022. gada stipendiātes: RTU Būvniecības inženierzinātņu pētniece un doktorante Laura Vītola

Pagājušajā nedēļā noslēdzās Baltijas jauno talantu programma "Sievietēm zinātnē" un Baltijas zinātņu akadēmiju un L`ORÉAL balvas saņēma septiņas jaunās zinātnieces no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Latvijā karjeru zinātnē uzsāk vairāk sieviešu nekā vīriešu, un tas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā (ES). Bet sievietēm piedzimst bērni, līdz ar to daļa zinātnē vairs neatgriežas, tāpēc vīrieši ieņem augstākus amatus un kļūst par projektu vadītājiem biežāk nekā sievietes.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Būvniecības inženierzinātņu pētniece un doktorante Laura Vītola ir viena no trim Latvijas jaunajām zinātniecēm, kas šogad saņēma Baltijas jauno talantu balvu. Viņa izstrādā ilgtspējīgus būvmateriālus no atkritumiem vai industriāliem blakusproduktiem, piemēram, no pelniem, ko iegūst ogļu stacijās.

"Mēs varam ražot alternatīvus materiālus klasiskajam betonam. Tie var būt dažādu bloku materiāli, jo šajos pelnos ir vērtīgie savienojumi - alumīnijs, silīcijs, līdz ar to mēs varam to izmantot kā alternatīvu, teiksim, māliem. Un, protams, arī mums Eiropā jāiet uz to, ka mēs tomēr esam ilgtspējīgi, mēs domājam par vidi, mēs domājam, ko mēs atstāsim nākamajām paaudzēm un tādējādi mēs meklējam šos risinājumus, kā mēs varam atkritumus, blakusproduktus atkal laist apritē un tādējādi neizmantot tos resursus, kuri mums ir pasaulē ierobežotā daudzumā," teica Vītola.

Viņa atzina – saņemtā balva liecina, ka dzīvē izvēlējusies pareizo ceļu, un vienlaikus tas ir stimuls uzsākto turpināt.

 
Foto - Jānis Deinats.

Lasīts 767 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")