Jaunumi

Aizsardzības un drošības industrijas attīstība nav iespējama bez zinātnes iesaistes

Aizsardzības un drošības industrijas attīstība nav iespējama bez zinātnes iesaistes

Š.g. 25. maijā, ‘’Industriju dienu NBS’’ ietvaros Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija jeb DAIF Latvija kopā ar sadarbības partneriem sveica “Latvijas Aizsardzības un drošības industriju gada balvu 2022’’ ieguvējus. Uzvarētāju apbalvošana notika “Industriju dienu NBS” plenārsesijā Rīgā viesnīcā “Radisson Blue Latvia”.

“Latvijas Aizsardzības un drošības industriju gada balvas 2022’’ žūrijā strādāja DAIF Latvija un DAIF Latvija sadarbības partneru – Saeimas, Aizsardzības ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Ārlietu ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas izvirzītie pārstāvji. Žūrija izvērtēja uzņēmumu un izglītības un pētniecības iestāžu sasniegumus 2021. gadā nominācijās Inovācija, Izaugsme, Eksports, Izglītība, Pētniecība un Partnerība.

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) nominētais pārstāvis “Latvijas Aizsardzības un drošības industriju gada balvas 2022” žūrijā bija LZA ārlietu sekretārs, Elektronikas un datorzinātņu institūta direktors, akadēmiķis Dr.sc.comp. Modris Greitāns. Viņaprāt, ir tikai loģiski, ka DAIF Latvija žūrijas darbā kopā ar valsts pārvaldes pārstāvjiem iesaista arī LZA, jo visu nomināciju uzvarētāju panākumi tā vai citādi ir saistīti ar pētniecību vai zinātnes sasniegumu izmantošanu. Pasniedzot balvu divās nominācijās Partnerība un Izaugsme SIA ‘’Exonicus’’ par VireTS virtuālās realitātes traumu simulatoru, M. Greitāns uzsvēra: “Ir īpaši patīkami pasniegt balvu tieši šim uzvarētājam, jo “Exonicus” sasniegums balstās vairāku zinātnes nozaru partnerībā – IT ar virtuālās realitātes tehnoloģiju, medicīnā ar anatomijas zināšanām un mākslā balstītā zinātnē, parādot, kā uzskatāmi, ticami un pareizi attēlot simulētās traumas”.

Jāatzīmē, ka “Industriju dienu NBS” plenārsesijas uzrunās gan aizsardzības ministrs Artis Pabriks, gan Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks atbalsta jautājumos pulkvedis Kaspars Zdanovskis, gan DAIF Latvija padomes priekšsēdētājs Agris Dundurs uzsvēra, ka aizsardzības un drošības industrijas attīstība nav iespējama bez zinātnes iesaistes.

DAIF Latvija valdes priekšsēdētāja Elīna Egle uzsvēra: ‘’DAIF Latvija mērķis, izveidojot šādu gada balvu, ir iepazīstināt sabiedrību ar uzņēmumu, izglītības un pētniecības iestāžu sasniegumiem. Latvijas aizsardzības un drošības industriālās bāzes un tehnoloģiju attīstība, iekļaušanās ES un NATO aizsardzības spēju attīstībā, kā arī sabiedrības drošības garantēšana ir īstenojama tikai cieši sadarbojoties publiskajam, privātajam un pētniecības sektoriem, apvienojot iesaistīto pušu resursus, zināšanas un prasmes.’’

284221507 380737717417954 6809591119830200069 n

Balvu pasniedz akadēmiķis  Modris Greitāns, un balvu saņem VireTS projekta vadītāja Līga Ellere.

Foto: Gatis Dieziņš (Aizsardzības ministrija).

Avoti:
Notiks “Industrijas dienas NBS 2022”, Aizsardzības ministrija, 2022. gada 24. maijs.
Lasīts 734 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")