Jaunumi

LZA vārdbalvu laureāti 2022: fiziķis Aleksejs Zolotarjovs

LZA vārdbalvu laureāti 2022: fiziķis Aleksejs Zolotarjovs

Foto: privātais arhīvs.

Fizikas doktors Aleksejs Zolotarjovs kopā ar kolēģiem rada gandrīz vai mūžīgus pārklājumus ar luminiscējošām īpašībām. Nākotnē šādus spīdīgus materiālus varētu izmantot automašīnu un ceļazīmju ražošanā.

Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta pētnieki un zinātnieki ar optiskajiem materiāliem darbojas jau gadu desmitiem. Institūta vadošais pētnieks Aleksejs Zolotarjovs piemin blakus telpā strādājošo fizikas doktoru Donātu Milleru, kurš te darbojas jau kopš 1976. gada, kad institūtu uzbūvēja. “Arī citi kolēģi strādā ar optiskajiem materiāliem. Viņi apskata kristāliskās struktūras, vai arī kontrolēti ietekmē tās un ar optiskām metodēm pēta, kādi procesi tajās notiek,” skaidro Aleksejs.

Pirms kāda laika viens no kolēģiem ierosinājis sīkāk papētīt procesu pārklājumu veidošanai jeb plazmas elektrolītisko oksidēšanu. Šis process pirmo reizi literatūrā bija aprakstīts 80. gados, bet plaši pamanīt to sāka tikai ap 2000. gadu. “Kolēģis ierosināja — varbūt gribam pamēģināt šīs kristāliskās struktūras izveidot tā, lai tās arī spīd? Protams! Mēs tādas idejas nelaižam garām,” stāsta Zolotarjovs.

Avots: Mašīnas, kas naktī spīd? Agnese Meijere, IR, 2022. gada 27. aprīlis.

Lasīts 939 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")