Jaunumi

Klajā nācis trīsdesmitais LZA gadagrāmatas izdevums

Klajā nācis trīsdesmitais LZA gadagrāmatas izdevums

Latvijas Zinātņu akadēmijas Gadagrāmata 2022 ir pārskats par akadēmijas darbību gada garumā, no 2021. gada marta līdz 2022. gada martam. Šogad sagatavots jau trīsdesmitais LZA gadagrāmatas izdevums.

LZA prezidents Ivars Kalviņš ievadrakstā, raksturojot 2021. gadu, atzīst, ka tas ir bijis nopietnu pārbaudījumu laiks: “Pandēmijas noteiktie ierobežojumi praktiski pilnībā pārtrauca iespēju tikties un apspriest zinātnei, ekonomikai un kultūrai vitāli svarīgus jautājumus klātienē. Zinātniskās konferences un semināri, kuros dažādu valstu zinātņu akadēmiju locekļi un pētnieki būtu varējuši ierastajā kārtībā diskutēt par visām nācijām būtiski nozīmīgām tēmām – tostarp par nepieciešamību pastiprināti skaidrot lēmējinstitūcijām to, ka zinātnes un tehnikas progress nedrīkst pārvērsties par cilvēces eksistences pamatus graujošu spēku, – notika pārāk reti. Diemžēl antropoloģiskās darbības ietekmi uz klimata pārmaiņām, dabu, fosilajiem resursiem, pārtikas kvalitāti, kā arī uz katastrofāli pieaugošo vides piesārņojuma līmeni joprojām nav izdevies apturēt. Pievienojies arī energoresursu deficīts un enerģētiskā nabadzība jeb situācija, kad liela daļa energoresursu cenu ir piedzīvojušas milzīgu kāpumu ar tam sekojošu inflācijas vilni visā pasaulē.”

“Arī 2022. gads Latvijas Zinātņu akadēmijai būs jaunu izaicinājumu gads. Balstoties savā jaunajā stratēģijā noteiktajā, akadēmija uzsāks aktīvu inovatīvo zinātniski tehnoloģisko projektu ekspertīzi Atjaunošanas un noturības mehānisma programmu ietvaros. Esam iecerējuši sniegt atbalstu Ekonomikas ministrijai un tās padotības iestādēm ne tikai projektu izvērtēšanā un realizēšanā, bet arī rekomendāciju izstrādē projektu pieteicējiem, lai palīdzētu rast tādus risinājumus, kas spētu konkurēt Eiropas un pasaules tirgos, nodrošinot zināšanu ietilpīgu produktu un tehnoloģiju eksporta pieaugumu. [..] Kā pārresoru institūcija Latvijas Zinātņu akadēmija ir optimāla zinātniskā organizācija, kuras misija šobrīd mainās no koncentrēšanās uz zinātnes ekselences un zināšanu pārneses veicināšanas, zinātnes popularizācijas un jauniešu piesaistes zinātnei, pētniecībai un inovācijai uz plašu iesaisti optimālas inovāciju ekosistēmas izveidē Latvijā.”

Ar jauno izdevumu “LZA Gadagrāmata 2022” aicinām iepazīties LZA mājaslapā !

Lasīts 867 reizes
We use cookies
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies")